De curand am inceput sa caut o metoda de scanare optima a filmelor negative. Entuziasmat de articolul asta publicat de Petapixel in urma cu cativa ani m-am pus sa imbunatatesc performantele mele legate de redarea negativelor in mediul digital.
Scanerul meu de imprumut folosit in cazul negativelor pe hartie m-a servit pana acum excelent insa in ceea ce priveste filmele negative, rezultatele au fost intodeauna nesatisfacatoare. Si cum nu am de gand sa-mi cumpar un scanner dedicat filmelor late pentru ca pur si simplu nu sunt dispus sa dau cateva sute de euro pe un produs dedicat, am decis sa incerc o varianta rapida si low-tech de a imbunatati performantele bunului meu prieten CanoScan LIDE 100.
8 lei mai tarziu am facut incercarea de mai jos, folosind o sticla de 6 mm, mata. Distanta fata de suprafata scanner-ului face ca rugozitatea sticlei sa nu iasa clar in imagine, iar scanand la lumina zilei filmele mele neragive de 120x60 isi gasesc drumul acum rapid si la o calitate imbunatatita in calculator. Capacul de la scanner ramane deschis !
Diferentele le puteti judeca singuri. Fotografiile realizate de mine au de regula timpi lungi de expunere, asa ca mai jos voi pune in ordine negativul de test pinhole pe film lat realizate la Viena, expus 30 de secunde: scan, invert, levels pentru o scnare normala si una cu sticla mata.
In ceea ce ma priveste voi scana mai departe in acest fel negativele mele, considerand ca in varianta cu sticla volumul de informatie de pe negative este mai mare si mai calitativ.