Pinhole Digital – consideratii pro

In ceea ce priveste fotografia pinhole, pot spune ca in general se disting 3 ramuri principale, functie de tipul suportului fotosensibil folosit. In clasificarea de mai jos voi folosi atat timpul de impresionare cat si feedbackul primit in procesul fotografic, pentru a segrega modalitatile prin care se poate capta imaginea:

1 - LENT
Aici intra suporturile de genul hartie fotografica (developata sau supraexpusa), emulsiile lichide, frunze bogate in clorofila, in general medii fotosensibile gandite pentru altceva decat negativele fotografice.

pinhole solargraphy by Pinhole Moustacheexpunere de 30 zile pe hartie foto (detalii aici)

2 - RAPID
In cazul acesta intra suporturile traditionale de genul film radiologic, film fotografic color ori alb-negru sau polaroid. Acestea, fie ca vorbim de format de 35 mm sau de plan film de dimensiuni mari au de regula nevoie de un proces de developare, mai rapid sau mai incet, insa aduc cu sine o calitate diferita a imaginii si o abordare diferita a subiectului.

Poarta Arta Pinhole (3)expunere de 15 minute pe film fotografic (detalii aici)

3 - INSTANTANEU
Si cand spun instantaneu ma gandesc la live pinhole view combinat cu fotografiere sau film. Asta se poate face doar cu un aparat digital si impune o abordare diferita fata de celelalte doua.

1 mai 2014panorama digitala expunere 1/30

Fotografia pinhole digitala practicata la scara larga este accesibila odata cu intrarea in mainstream a camerelor DSLR. Prin inlocuirea obiectivului cu unul modificat, adaptat cu o stenopa, se pot realiza imagini pinhole intr-un mod facil si extrem de creativ.

Insa abia cu aparitia aparatelor mirrorless, in urma cu cca 6 ani, s-a declansat cu adevarat oportunitatea de realizare a imaginilor pinhole digitale. Prin posibilitatea de a apropia stenopa de senzor, fara a avea oglinda rabatanta in interiorul aparatului, s-au creat premisele realizarii fotografiilor cu un unghi de vedere extrem de larg.

De asemenea prin folosirea acestor aparate se pot realiza filme pinhole, lucru de neinchipuit pana nu demult. Procedeul poate fi mai rapid datorita luminozitatii crescuta ale discului de proiectie, cauza principala fiind apropierea mare de senzor a stenopei. Aparatele digitale, pe langa incadrarea in segmentul 3 al echipamentelor ce constrituie un mod incetatenit de fotografiere pinhole, aduc cu sine o creativitate ce nu poate decat sa fie benefica comunitatii pinhole. Personal am un Nikon D3100 pe care l-am luat cu cativa ani in urma si pe care ma gandesc sa-l vand doar pe motivul ca nu ma pot apropia cu placa pinhole mai mult de 35 mm de senzor datorita oglinzii! Dorinta mea e sa-l inlocuiesc cu un Nikon 1 AW1, insa mai vedem ...

Oportunitatea de a trece pe digital au intrevazut-o deja producatori precum cei de la Wanderlust Cameras ce au lansat si au fost finantati cu suces pe kickstarter adaptorul Pinwide. De asemenea cei de la Holga au de cativa ani in oferta solutii pinhole pentru DSLR-urile NikonCanon si nu numai. Si asta ca sa nu vorbim de nenumaratele variante DIY in care dintr-un bodycap se realizeaza un "obiectiv pinhole".
Experimentul acesta l-am facut personal, in 2 variante. Rezultatul il puteti gasi pe pagina "aparatului" meu Pikon.

No Comments Yet.

Leave a Reply