Analog Mania – Pinhole Atelier

analog-mania-2016-pinhole-atelier-7

Editia a IV-a a festivalului Analog Mania a oferit comunitatii pinhole din Timisoara o surpriza extraordinara, oferind pasionatilor fotografiei cu stenopa sansa de a urmari creatia si opiniile unei palete de artisti extrem de diversi si interesanti. Expozitia a fost vernisata in galeria din subteranul Casei Artelor, avadnu-i ca si participanti pe Markus Kaesler | Markus Kaesler Fotografie (Germania), Xavi Bassols | Pinhole Barcelona (Spania), KUD Artotipija (Slovenia), Ovidiu Micsa | ADMO Studio (Romania) si Elvis Halilović | ONDU Handcrafted pinhole cameras (Slovenia).

 

analog-mania-2016-pinhole-atelier-5
Discursul purtat in jurul proiectelor pinhole a fost unul variat, incepand cu seriile fotografice ale lui Markus: "Crossing Cities""Gigapolis", "In Between" si ale sale portrete de nuduri si manechine.  De la Markus, un artist fotograf profesionist ce strabate lumea urmarindu-si pasiunea, participantii au avut ocazia sa afle cum se abordeaza proiectele din perspectiva unui artist ce traieste realizand fotografie pinhole. Am vazut sclipiri in ochii multora ce, la discutiile de la final, au examinat aparatele cu care s-au realizat imaginile expuse.

 

analog-mania-2016-pinhole-atelier-20Xavi Bassols a prezentat o serie de imagini realizate in urma transformarii unor cutii de chibrite in aparate pinhole. Fotografiile sale minutioase, de format mic, realizate folosind film fotografic, dau sansa privitorului sa "ia cu el  lumina Barcelonei". Din pacate nu a putut fi prezent la festival insa vor mai fi ocazii ...

 

analog-mania-2016-pinhole-atelier-4
“Preserving Love” realizat de KUD Artotipija, implica intr-un mod elegant si lipsit de prejudecati o colaborare intre fotograf cat si subiectele sale. Misa Keskenovic, artistul din spatele "conservei fotografice", sublinia cu eleganta in cadrul vernisajului relatia complexa pe care o investigheaza - cine este autorul imaginii rezultate in cadrul fotografiei de portret? Fotograful sau subiectul?
Celor ce apreciaza implicatiile expunerilor lungi le ramane sa savureze legatura dintre subiectele parte din proiect - persoane ce se iubesc, clipele de asteptare sau miscare arse pe hartia fotografica, aparatul folosit si numele sloven al proiectului "Konzerviramo ljubezen". Specialist in tehnicile istorice, Misa a expus rezultate ale proiectului transpuse pe lemn de artar, intr-o tehnica proprie dezvoltata in urma multor incercari.

 

analog-mania-2016-pinhole-atelier-3
Comunitatea timisoreana de fotografi pinhole a fost reprezentata, in cadrul expozitiei, de Ovi Micsa cu al sau proiect de format mare realizat sub egida Minei de Idei Anina. Aparatul, testat initial la scara 1/2 in tabara fotoclubului Iris de la Cheveres, a performat excelent la scara 1/1, producand negative 50x60 impresionante. Ovi a ridicat stacheta pe plan local cu al sau proiect, aratand ce se poate face cu o cutie, o hartie si o gaura de ac.

 

analog-mania-2016-pinhole-atelier-31
Despre aparatele ONDU s-a scris mult in comunitatea pinhole - si nu numai. Povestea lor este la fel de impresionanta si interesanta ca si povestile pe care le-a adus in discutie Elvis Halilovic. In expozitie am avut ocazia sa ne uitam (si sa ne jucam) cu intreaga gama disponibila, admirand frumusetea detaliului si ingeniozitatea designului. Ca si surpriza am avut in mana prototipul ONDURAMA Mark III care arata pur si simplu perfect!

 

analog-mania-2016-pinhole-atelier-11
Spre bucuria mea in urma vernisajului au fost discutii libere si prezentari ce, gratie diversitatii participantilor, au fost extrem de interesante si educative. Am aflat detaliile, nu intotdeauna roze, ale unei campanii de succes Kickstarter; ne-am bucurat de dezvaluiri ale proiectului de la Anina, am fost motivati de simplitatea primei camere pinhole realizate de Misa - cu ani in urma -  si am inteles modul de lucru al lui Markus in ceea ce priveste proiectele sale. Atmosfera a fost una degajata si multumesc pe aceasta cale celor de la Analog Mania, in special lui Emil Kindlein, pentru sansa de a ma implica in Pinhole Atelier.

 

Imaginile din articol sunt realizate de George BUFAN Photography, distribuite cu acordul acestuia.

 

 

 

No Comments Yet.

Leave a Reply