Pinhole Gif

Ieri seara ne-am strans la Galeria Helios in Timisoara pentru finisajul expozitiei UNSEEN | Celebrating Dada organizata de platforma Avantpost. Lume frumoasa, prieteni, discutii interesante, toate in jurul unui eveniment la care mi-a facut placere sa particip. Despre lucrare voi scrie cu alta ocazie pana atunci insa las aici un gif animat cu rezultatul acesteia.

Pinhole Gif Animated

LATE EDIT:

UNSEEN a avut un moment de inceput la un pahar de vin si o placinta delicioasa, in vara lui 2016. Ne stransesem cu totii la Sorin in apartament si vorbeam despre toti si toate, cum deseori sa intampla in companie buna. Acolo am stabilit sa facem impreuna expozitia. Centenarul Dada a coincis cu abordarea noastra asa ca ne-am decis ca la vernisaj si pe parcursul expozitiei lucrarile sa fie ambalate. Maria Orosan Telea, curatorul expozitiei o spune mai frumos decat mine:

Unseen este o expoziție în care lucrările rămân ascunse privirii, ele fiind doar un pretext pentru prezentarea ambalajelor în care sunt depozitate sau transportate de fiecare dintre artiști, în mod obișnuit.  Acest tip de gest reprezintă o reiterare a celebrei  practici dadaiste de a aduce în spațiul expozițional obiectul gata făcut și de a-l prezenta drept operă de artă. Ambalajul ca ready-made devine, astfel,  baza întregului eșafodaj pe care se sprijină conceptul expozițional. Condiția esențială este autenticitatea modalităților de împachetare, care sunt prezentate exact așa cum ele au preexistat expoziției, ne estetizate și fără scop artistic.

Despre expozitie puteti vedea si citi mai multe aici.
Asa cum am scris, lucrarea mea a fost la propriu "nevazuta". Intentia de a ambala 5 camere cu stenopa si a le lasa sa surprinda expozitia, pe intreaga perioada de vizitare, mi s-a parut potrivita temei generale. Am numit seria Hantisa. Marele dictionar de neologisme defineste acast cuvant ca fiind:

HANTÍSĂs. f. 1. idee, amintire etc. de care cineva nu se poate debarasa; obsesie. 2. mișcare de obiecte, zgomot etc. despre care se pretinde că ar putea fi provocată la distanță, prin inducție psihică. (< fr. hantise)

Imaginile cu expunere lunga cuprind o felie din realitate mult mai ampla decat imaginile cu care suntem confruntati zilnic. Cand le privesti, trebuie sa fi deschis sa vezi mai mult decat ceea ce este este aparent; ca si un radiolog cand investigheaza o radiografie, diferenta fiind ca te uiti in timp. Intreaga activitate din galerie, de la vernisaj si nu numai, trecatorii din centrul Timisorii precum locuitorii blocului de vi-a-vis sunt in imagine, fiecare traindu-si viata, framantadu-si gandurile si grijile. Trebuie doar sa stii cum sa privesti.

La nici doua saptamani dupa finisajul expozitiei, Sorin s-a stins din viata.

No Comments Yet.

Leave a Reply