Anul trecut am participat la Street Delivery cu un proiect intitulat "Miniatelier de construit aparate foto" din dorinta de a apropia copii de fotografie. Proiectul s-a adresat cu precadere celor mici si avea ca si finalitate realizarea de catre participanti a unor aparate fotografice cu stenopa capabile sa produca fotografii. Cei mici (si cei mari) au trecut printr-o scurta introducere a ceea ce inseamna camera obscura, materiale fotosensibile si procedee analogice de fotografiere.
Incantarea cu care toti lor au realizat ce se intampla in interiorul unei camere foto, cum poate imaginea fi captata si cum se poate realiza un aparat foto m-a facut sa incerc sa dau mai departe cele acumulate de mine in cazul unei clase primare din Giroc, jud Timis. Experienta mea cu cei mici si entuziasmul lor referitor la fotografia cu stenopa m-a facut sa creez seria de postari ce va urma, descriind prin ce am trecut impreuna.
Prin urmare am inceput o colaborare cu invatatorul Sorin Ersegean, colaborare in urma careia elevii de clasa a IV-a pot sa-si creeze propriile aparate foto, complet functionale. In urma atelierului cei mici pot sa inteleaga, printre multe altele, elemente bazice de optica, de istorie fotografica, de compozitie, avand posibilitatea sa se relationeze diferit fata de oferta digitala a lumii in care traim.
Am inceput atelierul prin prezentarea conceptului de camera obscura, trecand prin istoria fotografiei, si a aparatelor foto. Spre bucuria mea majoritatea celor mici au facut fotografii cu aparate digitale, cativa au vazut aparate analogice si cum era de asteptat, ochii tuturor s-au luminat cand au vazut diversitatea aparatelor cu stenopa, intelegand potentialul acestora destul de repede!
Pentru explicitarea ideii de fotosensibilitate am recurs la fotograme. Cu totii ne-am jucat incercand sa fixam lumina si umbra pe hartie fotosensibila, intelegand cum lumina interactioneaza cu materialele fotosensibile.
Detalii despre pasul al II-lea gasiti aici, etapa finala fiind ilustrata aici.