Fotografia este astazi la indemana fiecaruia si acest fapt a dus la o proliferare a imaginilor in ori ce aspect al vietii noastre. De mici, copiii de astazi sunt confruntati cu disponibilitatea aparatelor foto intr-un mod diferit fata de generatia celor ce le sunt acum parinti. Cat de benefica este aceasta expunere ramane de vazut insa cu siguranta este o sansa de a explora aspecte creative in randul celor mici.
Indiferent cat de complex sau sofisticat este un aparat fotografic, el are la baza un set de principii atat de simple incat ori ce copil poate sa inteleaga modul sau de functionare si sa aplice intr-un mod creativ acele principii. Din dorinta de a oferi un punct de sprijin celor mici in intelegerea lumii de astazi, am relocat mini atelierul de realizat aparate foto in lumea celor de clasa a IV-a de la scoala Nikolaus Lenau din Timisoara.
Am inceput cu pasi mici prin a prezenta ce este fotografia, trecand prin istoria si diversitatea ei, prin multitudinea de aparate de la primul pana la camerele mirrorless de astazi. Analizand aparate foto, disecand un aparat DSLR complex si explicitand cum functioneaza ochiul uman ne-am apropiat cu pasi marunti de camera obscura si de originile fotografiei.
In clasa ne-am jucat cu stenoscopul realizat de mine cu ceva vreme in urma si am vorbit de medii fotosensibile, jucandu-ne cu hartie fotografica si realizand fotograme. Cu ocazia asta creativitatea celor mici s-a dezlantuit si procesul de invatare a fost insotit de Darth Vader, Stikeez, dinosauri si gume de sters, toate lasandu-si umbra pe hartia fotografica. Rezultatul primului exercitiu il vedeti mai jos:
A urmat o sesiune de joaca cu aparate foto prin care cei mici au avut ocazia sa vada si sa foloseasca aparate fotografice analogice si sa vada exemple de aparate cu stenopa. Camera Lomo Fisheye a facut runda clasei si fiecare dintre doritori a putut fotografia pe film, ce a dorit. Cum era de asteptat selfie-ul a fost cel mai cautat.
In etapele ce au urmat ne-am focusat impreuna pe constructia aparatelor cu stenopa. Nedumerirea a fost mare in randul tuturor si o inteleg. Intr-o lume dominata de digital este destul de greu de imaginat cum dintr-o doza de suc sau cutie de pantofi poti realiza un dispozitiv capabil sa realizeze fotografii.
Pinhole camera (engl.) sau Lochkamera (ger.) este un tip de aparat arhaic cu care fotografia si-a facut aparitia la finele secolului XIX. Acest gen de aparat a fost abordat in atelier, rafinat si adaptat in practica propriu-zisa din cadrul experimentelor noastre. Etanseitatea la lumina a fost preocuparea principala iar odata ce am realizat "laboratorul foto" magia a inceput: aparatele cu suprafete de proiectie curbe si plane, mici si mari, colorate si lipite care mai de care si-au spus povestea captand bucati din copilaria celor mici. Entuziasmul, tensiunea si asteptarea, mirarea la vederea aparitiei imaginii la contactul hartiei fotosensibile cu substantele fotografice a fost delicioasa - ca intodeauna!
"... Iti dai seama ca astea, toate astea se intampla in telefonul tau ... ?!"
La fiecare atelier cu copii se strang epifanii si revelatii. Cea mai de sus mi-a ramas in minte si de acum inainte imi propun sa se adun pe toate, pentru ca sunt multe si faine. Rezultatele micilor fotografi le postez mai jos, negativ si pozitiv. Ele sumarizeaza efortul si dedicarea unor copii de 10 ani in intelegerea fotografiei si sunt unice, fiecare in felul ei: