Jocuri de lumina

FOR THE ENGLISH VERSION CLICK HERE

Nu demult mi-am dedicat cateva după-amiezi experimentarii cu lumina, cu scopul de a intelege modul in care se comporta intrand intr-o camera obscura. Incercarile initiale le vedeti aici si rezultatele practice derivate din acele incercare, rezultate cu aplicabilitate in ceea ce inseamna calibrarea stenopelor le vedeti aici.

double pinhole difraction pattern

Mi-a facut placere sa verific modul in care razele laser creaza interferente in cazul unor stenope alaturate. Nu imi imaginam ca voi vedea cu ochiul liber cum undele luminoase se pot influenta in asa masura, modelul de difractie rezultat din stenope  avand o "cuta" vizibila!

Pentru o mai buna intelegere am incercat sa amestec modelele de difractie ale unui laser verde cu cel al unui laser rosu. Din pacate nu am reusit sa apropiu proiectiile atat cat mi-as fi dorit insa chiar si asa am fost surprins sa vad melanjul de verde, rosu si "nimic" din zona centrala a imaginii de mai jos.

?????????????????????????

locatii laser pinhole

Totodata mi-am verificat noua camera pinhole: Bladerunner. O numesc asa deoarece spre deosebire de celelalte, aceasta are doua (patru) lame de ras ca si "obiectiv". Detalii despre ea puteti gasi aici. Modul de functionare l-am experimentat in ambele variante, anume cu un set de lame, ca si single slit pinhole camera, precum si cu doua seturi de lame, cu fanta perpenticulara, ca si double slit pinhole camera. In curand voi posta imaginile de test insa pana atunci va puteti sa vedeti cum arata modelul de difractie in cazul acestei camere - complet diferit fata de cel al unei stenope.

single slit pinhole difraction pattern 1Ca si cireasa pe tortul meu Pinhole am realizat o fotografie a undelor luminoase, expunand o coala de hartie fotosensibila la lumina unui laser verde (532nm, 5000 mw). Poate ar trebui sa numesc tehnica asta lasergrafie. Dupa o expunede de 2 ore, rezultatul este o imagine a "valurilor" luminoase, "agatate" de marginea stenopei, arse pe suprafata hartiei fotografice.

O adevarata fotografie a luminii insasi:

pinhole difraction pattern on paper 1

No Comments Yet.

Leave a Reply